ADR Centru: PROGRAMUL REGIO ADUCE FONDURI DESTINATE CREĂRII UNUI MODERN CENTRU DE ZI4 min read

291

Edilii din Abrud – județul Alba, își văd împlinită munca, pentru pregătirea proiectului depus la Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru, în vederea finanțării prin Axa Prioritară 8, a Programului Operațional Regional 2014-2020, a unui nou proiect pentru finanțarea investițiilor sociale din oraș, cu o sumă totală de aproape 4,3 milioane lei. Prin această nouă inițiativă se vor atrage fonduri europene în valoare de peste 900.000 euro, pentru modernizarea și dotarea unei construcții, care va avea apoi destinația de Centru de Zi pentru persoane vârstnice. Concomitent, în aceeași zonă, unde acum este un teren neutilizat, vor fi create unități de îngrijire la domiciliu pentru persoane vârstnice și un centru de preparare și distribuire a hranei, pentru persoane defavorizate.

Cererea de finanțare cu titlul Reabilitare, modernizare și dotare clădire existentă, prin înființarea unui centru de zi pentru persoane vârstnice, unități de îngrijire la domiciliu pentru persoane vârstnice și centre de preparare si distribuire a hranei pentru persoane cu risc de sărăcie, în orașul Abrud, a fost contractată în Programul Operațional Regional 2014-2020, în cadrul obiectivului specific privind creșterea gradului de acoperire cu servicii sociale.

Proiectul urmărește reabilitarea, modernizarea și dotarea imobilului propus pentru înființarea Centrului de zi pentru persoane vârstnice, situate pe str. 1 Mai, nr. 2. Aici, va construi noul Centru de zi pe două niveluri, parter si etaj, având o suprafață desfășurată de 1.726 mp. În cadrul imobilului vor fi realizate mai multe compartimentări, cum ar fi: Birou Asistență socială, Birou Asistență juridică, sala de gimnastică medicală, sala multifuncțională pentru diverse activități etc.

Complementar, în această unitate se va crea o cantină socială, unde persoanele vârstnice – care vor îndeplini cumulativ condițiile impuse de legislația în vigoare – vor putea beneficia, cu titlu gratuit, de o masa caldă, în fiecare zi. Pentru persoanele care nu se pot deplasa până în incinta cantinei sociale masa va fi distribuită prin intermediul unui autoturism. Pe de altă parte, prin înființarea unității sociale se dorește oferirea unei game variate de servicii, pentru petrecerea timpului liber prin activități de socializare, servicii medicale de recuperare (fizioterapie, kinetoterapie, electroterapie) etc.

   ”Populația din localitățile Munților Apuseni este mult mai îmbătrânită, decât media din Regiunea Centru. Pentru îngrijirea populației și a vârstnicilor sunt dezvoltate mai multe proiecte în întreaga regiune, fiind astfel completate resursele nerambursabile atrase de administrația publică locală, pentru extinderea și modernizarea sistemului medical. O criză cum este cea pe care o traversăm acum arată cât sunt de importante aceste investiții, care fac diferența între îngrijirea persoanelor în condiții bune și lipsa acestei îngrijiri. În tot județul Alba se investește în ritm susținut pentru creșterea calității vieții seniorilor, centre de zi moderne fiind susținute financiar de noi, prin Programul REGIO, la Alba Iulia, Aiud, Blaj, Cugir, Zlatna și Ciugud, iar acum la Abrud. În total, numai în județul Alba se vor folosi fonduri totale de peste 15 milioane lei, dintre care proiectul din Abrud este și cel mai mare ca valoare, folosind peste 4,2 milioane lei, pentru îmbunătățirea calității vieții a peste 700 de persoane” – a declarat Simion Crețu, director general ADR Centru.

În arealul Munților Apuseni lipsa unui centru social de zi pentru persoane vârstnice este intens resimțită, Primăria din Abrud pregătind această cerere de finanțare în cadrul Priorității de Investiții 8.1, a Programului Operațional Regional 2014-2020, ce este dedicată pentru investiții în infrastructura sanitară şi socială, care contribuie la dezvoltarea la nivel regional și local, reducând inegalitățile în ceea ce privește starea de sănătate şi promovând incluziunea socială, prin îmbunătățirea accesului la serviciile  sociale. Pe de altă parte, în acest moment se pune foarte mare accent pe trecerea de la serviciile instituționale, la serviciile prestate de colectivitățile locale, în vederea creșterii gradului de acoperire cu servicii sociale.  

Vorbind despre acest proiect, primarul orașului Abrud, Nicolae Simina, a precizat: ”Vrem să înființăm acest Centru de zi pentru persoane vârstnice, concomitent cu o unitate de îngrijire la domiciliu și cu o unitate de preparare și distribuire a hranei pentru persoanele vârstnice aflate în risc de sărăcie. Realitatea este că în zona Munților Apuseni nu există un astfel de centru social de zi modern, dotat cu aparatură de ultima generație. Seniorii din comunitatea abrudeană sunt în număr de circa 720 persoane, iar acesta este principalul nostru grup țintă, dar credem că acest grup se va mări de la an, la an, după începerea efectivă a activității propuse. Credem că ne vom adresa și persoanelor în vârstă de 65 de ani și peste din localitățile vecine, cum ar fi: comuna Roșia Montană, comuna Bucium, comuna Ciuruleasa și comuna Sohodol, adică am putea să oferim aceste servicii sociale către mai mult de 2.140 cetățeni. Ne dorim ca, după o viață de muncă, în condițiile grele din zona montană, seniorii noștri să se bucure de servicii din ce în ce mai bune și să știe că nu-i abandonăm.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.