AGROSTAR atenţionează!2 min read

311

Incertitudinile legate de legea care îi obligă pe comercianți să achiziționeze cel puțin 51% produse precum carne, ouă, legume, fructe, miere de albine, produsele lactate şi de panificaţie românești, pun în dificultate producătorii care sperau că pot să-și desfacă marfa prin lanțurile de supermarketuri.

„Promulgarea Legii 321/2009 modificată și republicată, a dat speranțe producătorilor români, numai că acum vedem că aplicarea acesteia este pusă sub semnul întrebării. Recent ministrul Agriculturii dl. Achim Irimescu declara că “a venit de la Comisia Europeană o atenționare de infringement pe prevederea legată de procentul de 51% produse românești provenite de pe lanțul scurt …”.  În plus, Normele metodologice, care urmează să aducă o serie de clarificări, nu au fost încă aprobate. Așadar, producătorii români nu își pot face nici un plan pentru anul viitor. Ministerul Agriculturii ar trebui să transmită un mesaj clar producătorilor agricoli din România, pentru a ști și ei ce au de făcut”, declară secretarul general al Agrostar Horațiu Raicu.

Federația Agrostar consideră că este necesar ca această lege să fie pusă în aplicare însoțită de măsuri care să facă produsele agricole românești competitive, întrucât în cele mai multe cazuri produsele autohtone sunt produse cu costuri mari, ceea ce face să fie mai scumpe decât cele din spațiul comunitar. Aici menționăm în special legumele și fructele. „Nu este suficient doar să plătim subvenții, ci este necesar să se găsească soluții pentru a se produce mai ieftin. De asemenea, foarte important este să se reglementeze lanțul de comercializare, deoarece multe dintre produse ajung mai scumpe din cauza intermediarilor mai ales din sectorul legumelor și fructelor”, afirmă Horațiu Raicu.

Totodată Federația Agrostar susține necesitatea încurajării asocierii. În această privință, chiar dacă Legea cooperativelor a fost modificată și prevede facilități de natură fiscală pentru producători, facilitățile fiscale nu își găsesc corespondent în Codul Fiscal. Asta înseamnă că degeaba s-au creat facilități fiscale prin Legea Cooperativelor, că acestea nu vor putea fi aplicate, dacă ne referim la deducerea din norma de venit pentru producția comercializată prin cooperativă.

Modificarea Legii 321/2009 trebuie făcută, ca să evităm procedura de infringement, dar prin modificare ar trebui să găsim soluții și pentru micile făbricuțe de lactate sau carmangerii astfel încât aceste să își poată desface zonal produsele în marile rețele comerciale ținând cont de faptul că acestea nu au capacități mari de producție. Aceste modificări trebuie făcute cu respectarea legislației europene astfel încât să nu mai fim puși în situația de a fi amenințați cu sancțiuni.

(comunicat de presa – AGROSTAR)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.