TU CUM VEZI UNIUNEA EUROPEANA, IN 2025?3 min read

267

SPUNE-TI PAREREA DESPRE CELE 5 SCENARII SI VIITORUL EUROPEI

 

Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a lansat in dezbatere publica Cartea Alba privind viitorul Europei, reprezentand contributia Comisiei Europene la Summit-ul de la Roma, din 25 martie 2017, cand am sarbatorit cea de-a 60-a aniversare a Uniunii Europene. Cartea Alba stabileste principalele provocari si oportunitati pentru Europa in deceniul urmator, oferind totodata cinci scenarii posibile pentru modul in care Uniunea Europeana, formata din 27 de state membre, ar putea evolua pana in anul 2025, in functie de modul in care Europa va alege sa raspunda provocarilor cu care ne confruntam.

Aveti mai jos descris pe scurt fiecare scenariu. Ce aduce fiecare propunere pana in 2025? Care sunt avantajele si dezavantajele scenariilor? Sa ne imaginam cum ar fi daca…? – puteti vedea in materialele atasate fiecarui scenariu.

 

Scenariul 1: Continuand pe acelasi drum. In acest scenariu in care UE-27 isi mentine parcursul, Uniunea se axeaza pe punerea in aplicare si pe actualizarea agendei sale existente de reforma. Prioritatile sunt actualizate cu regularitate, problemele sunt solutionate pe masura ce apar si noua legislatie este pusa in aplicare in mod corespunzator. Ca urmare, cele 27 de state membre si institutiile europene urmaresc o agenda comuna de actiune.

 

Scenariul 2: Accent exclusiv pe piata unica.  In acest scenariu in care UE-27 nu agreeaza sa intreprinda actiuni in plus in mai multe domenii de politica, accentul se pune tot mai mult pe aprofundarea anumitor aspecte-cheie ale pietei unice. Nu exista vointa comuna de a colabora aprofundat in domenii precum migratia, securitatea sau apararea. Cooperarea cu privire la noi aspecte de interes comun este adesea gestionata la nivel bilateral. De asemenea, UE-27 reduce in mod semnificativ sarcina de reglementare, retragand doua acte legislative existente pentru fiecare noua initiativa propusa.

Scenariul 3: Cei care doresc mai mult realizeaza mai mult In acest scenariu in care UE-27 isi desfasoara activitatea ca si acum, dar daca anumite state membre doresc sa faca mai mult in comun, se formeaza una sau mai multe „coalitii ale doritorilor”, care conlucreaza in anumite domenii de politica. Printre aceste domenii de politica se pot numara apararea, securitatea interna, impozitarea sau aspectele sociale. Drept urmare, pentru a-si aprofunda cooperarea in domeniile alese, noile grupuri de state membre convin asupra anumitor modalitati juridice si bugetare.

Scenariul 4: Mai putin, dar mai eficient.  In acest scenariu, in care exista consens asupra necesitatii de a aborda mai bine impreuna anumite prioritati, UE-27 decide sa isi concentreze atentia si resursele limitate asupra unui numar restrans de domenii.

Scenariul 5: Mult mai mult, impreuna.  In acest scenariu, in care exista consens in ceea ce priveste faptul ca nici UE-27 in forma actuala, nici tarile europene pe cont propriu nu sunt suficient de bine pregatite pentru a face fata provocarilor curente, statele membre decid sa puna in comun competente, resurse si procese decizionale in toate domeniile. Prin urmare, cooperarea intre toate statele membre este aprofundata mai mult ca niciodata in toate domeniile. Similar, zona euro este consolidata, plecand de la premisa clara ca ceea ce este benefic pentru tarile care utilizeaza moneda comuna este, de asemenea, benefic pentru toti. Deciziile sunt convenite mai rapid la nivel european si sunt puse in aplicare cu celeritate.

 

Voi cum vedeti viitorul Uniunii Europene?

Vrem sa aflam opinia voastra referitoare la numeroasele provocari cu care ne confruntam. 

In perioada urmatoare, Comisia Europeana, alaturi de Parlamentul European si de statele membre interesate, va gazdui o serie de „dezbateri dedicate viitorului Europei” in orasele si in regiunile Europei.

Romania are aceasta oportunitate extraordinara de a fi implicata, pentru prima data in istoria ei de stat membru UE, in acest proces al reformarii Uniunii Europene cu 27 de state membre. Iar pentru a ne implica trebuie sa cunoastem fiecare optiune in parte. Viitorul Europei este in mainile noastre.

Primele concluzii vor fi trase cu ocazia Consiliului European din decembrie 2017. Astfel se va putea decide asupra actiunilor ulterioare, care sa fie intreprinse in timp util pentru alegerile parlamentare europene din iunie 2019.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.