Iniţiativă ECO RURALIS, în contextul pandemiei de COVID-195 min read

326

Asociația Eco Ruralis* își exprimă solidaritatea cu toți muncitorii din serviciile esențiale, care se confruntă cu criza COVID-19 și care ne asigură dreptul la sănătate și la hrană. Personalul medical și toți cei care muncesc în domeniul sănătății, precum și țăranii, producătorii agricoli și muncitorii din sectorul alimentar sunt acum printre cei mai importanți actori pentru rezolvarea acestei crize și totodată sunt și printre cei mai expuși și afectați de criză și trebuie susținuți.
Criza cauzată de pandemia de COVID-19 arată importanța extraordinară a sistemului de sănătate publică și a politicilor publice, care pot asigura în mod eficient dreptul la sănătate. Dacă în prezent ne confruntăm cu o criză de sănătate, realitatea din jurul nostru ne arată că există riscul să ne îndreptăm către o criză alimentară. Micii producători din România și din întreaga lume sunt cei care  asigură accesul la hrană, atât în satele lor, în familiile lor, cât și în orașele lângă care se află.

Inițiativa Eco Ruralis, în contextul pandemiei COVID-19: distribuție gratuită de semințe țărănești

În contextul acestei crize, țăranii și țărăncile din asociația Eco Ruralis au organizat o distribuție gratuită de semințe țărănești, de care au beneficiat un număr total de 3035 de familii de țărani din România și Republica Moldova. Zeci de mici producători de semințe, membri Eco Ruralis, au contribuit la această distribuție, care a cuprins 38 de specii și 106 varietăți, în principal de legume  și leguminoase, dar și plante aromatice și plante companion. Colectarea, ambalarea și distribuirea semințelor în condiții de urgență a fost posibilă datorită solidarității țăranilor și experienței de aproximativ 10 ani a asociației Eco Ruralis, din acest domeniu. Această acțiune vine ca un sprijin pentru țărani, în sezonul de însămânțare de primăvară, mai ales în noile condiții de restricție impuse de pandemia Coronavirus. Autonomia, diversitatea și reziliența modelului de producție țărănesc au o importanță vitală, în asigurarea producției de hrană sănătoasă, în general, dar mai ales în condiții de criză.

Accesul la piață pentru țărani și micii producători

Atât micii producători din România, cât și din Europa se confruntă acum cu mari obstacole în producție și în distribuția alimentară. În multe state din Europa – Italia, Spania, Franța, Belgia și lista continuă – se închid piețele locale, generând conflicte și dezbateri intense, pe această temă. Suntem recunoscători că în România, deocamdată, Guvernul a permis ca piețele țărănești să funcționeze în continuare, în condiții de siguranță adaptate pandemiei Coronavirus. Avem nevoie de sprijinul autorităților în continuare, ca producătorii să poată continua să vină în piețe și să vândă în condiții de siguranță, atât pentru ei, cât și pentru consumatori. De asemenea, piețele țărănești publice sunt principala modalitate de desfacere directă a produselor de la micii producători. Piețele publice sunt importante și pentru consumatori, în special pentru cei din categoriile vulnerabile, pentru că asigură hrană la prețuri corecte, în special, în acest context de criză, când  specula face ravagii pe piața alimentară industrială. Lanțurile scurte alimentare și economia locală, nu doar asigură hrană proaspătă și sănătoasă, dar reprezintă și soluția la această criză, care se anunță a fi una prelungită.

Nu pot fi susținute și menținute deschise doar supermarketurile, pentru că riscăm să ne îndreptăm către o catastrofă a siguranței alimentare. Supermarketurile depind și insistă să se aprovizioneze de pe piața globală, care în acest moment e foarte fragilă, alimentele parcurg un lanț alimentar foarte lung, trec prin foarte mulți intermediari, riscul de contaminare cu virusul fiind mult mai mare, decât în sistemele alimentare locale.  

În această perioada de criză, însăși statele recurg la măsuri de limitare sau interzicere a exporturilor pentru diferite produse, ceea ce face cu atât mai fragilă situația, dacă nu ne orientăm imediat catre micii producători locali. Trebuie să susținem economia locală, producătorii locali, agroecologici, nu doar pentru că produc hrană mai nutritivă și mai sănătoasă decât ceea ce distribuie supermarketurile, dar şi pentru că nu trebuie să permitem ca această pandemie să ducă la o criză alimentară. Mâncarea și sănătatea sunt drepturi fundamentale ale omului.

Având în vedere capacitatea imensă a țăranilor și a micilor producători de a hrăni consumatorii și expunerea lor la pandemia Coronavirus, politicile publice și acțiunea publică trebuie acum să se concentreze pe sprijinirea acestora, precum și pentru sprijinirea consumatorilor săraci din zonele urbane, din categoriile vulnerabile (în mod special, bătrâni) pentru a combate consecințele crizei. În acest sens, Eco Ruralis va propune revendicări concrete guvernului și autorităților relevante, în perioada imediat următoare.

*Eco Ruralis este o asociație de țărănci și țărani, care funcționează la nivel național, având peste 13.000 de membri în toate județele țării. Asociația a fost înființată în anul 2009 și reprezintă interesele și drepturile țăranilor, micilor producători și persoanelor care lucrează în mediul rural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.