Federația Națională a Lucrătorilor, federație care reprezintă inclusiv interesele producătorilor agricoli și cele ale crescătorilor de animale, împreună cu Sindicatul Producătorilor Agricoli Olt își exprimă indignarea și dezamăgirea față de măsurile adoptate de Guvernul României, în contextul stării de urgență generată de pandemia COVID-19.
În acest context, Guvernul României nu a adoptat nici măcar o măsură adresată producătorilor agricoli și totodată, nici una din măsurile adoptate nu vizează asigurarea populației cu legume și fructe produse de către producătorii autohtoni.
Toatea acestea, în contextul în care circulația a fost restricționată, iar în anumite zone s-au închis piețele agro-alimentare și piețele en-gros.
Este de neînțeles de ce Ministerul Agriculturii și Guvernul României nu și-au dat interesul să găsească măsuri prin care legumele și fructele produse autohton să ajungă în magazinele de cartier și/sau în supermarket-uri, ori hypermarket-uri. Totodată, nu s-au avut în vedere producătorii agricoli și crescătorii de animale, care în mare parte sunt organizați sub formă de PFA, II sau IF-uri și care nu sunt protejați sub nici o formă de prevederile legale adoptate, deși aceștia sunt contributori la bugetul de stat și la bugetele de asigurări sociale, conform dispozițiilor legale .
De asemenea nu s-au avut în vedere zilierii, ca urmare a restrângerii activității, această categorie nu beneficiază de nici o prevedere legală, OUG-ul adoptat se referă la persoanele cu contracte individuale de muncă, ori zilierii defășoară activitate în baza unei legi speciale.
Ca urmare, cerem de urgență Guvernului României și Ministerului Agriculturii să identifice măsuri prin care legumele și fructele produse autohton să ajungă în magazine, totodată să dispună măsuri prin care să se instituie un control asupra prețurilor de comercializare a legumelor și fructelor, știut fiind faptul că, în momentul de față, în piețe și magazine, prețurile au ajuns la un nivel greu de controlat, deși producătorii agricoli vând la prețuri foarte mici. Practic, sunt încurajați ”samsarii” de produse, care găsesc tot felul de subterfugii pentru a achiziționa produse agricole la prețuri derizorii și de a le comercializa, la prețuri triple sau mai mari.
Dacă nu se vor lua de urgență măsuri pentru producătorii agricoli aceștia vor fi decapitalizați, nu vor mai fi în măsură să producă, contribuind astfel la creșterea importurilor, aflate oricum în creștere de la an la an, acest lucru fiind vizibil în balanța comercială a României.
Considerăm că este la îndemâna Ministerului Agriculturii să propună Guvernului României să instituie scutiri de la plata impozitelor și taxelor la bugetul de stat pentru producătorii agricoli individuali, dar și PFA-uri, II-uri sau IF-uri care fac dovada comercializării produselor prin forme asociative (cooperative, asociații de producători, alte forme prevăzute de lege), dar și măsuri de colectare și distribuție a produselor agricole. Ministerul Agriculturii și Guvernul României au această responsabilitate față de producătorii agricoli mici și medii.
În contextul în care UE a dat undă verde pentru acordarea de ajutoare de stat de până la 100 000 de euro, adresate producătorilor agricoli, cerem luarea de măsuri în acest sens, pentru sprijinirea fermelor mici și a fermelor de familie. În ceea ce privește aprovizionarea consumatorilor cu hrană, atât de necesară populației în această perioadă, cerem autorităților implicare imediată pentru a găsi pârghiile de colectare și distribuire doar a produselor românești și în ultimă instanță interzicerea importurilor de legume, fructe etc din spațiul intracomunitar sau din afara acestuia.
La această dată, fermierii mici din România pot asigura cantitățile necesare de legume proaspete. Cerem implicarea autorităților locale, a Primarilor, în special, pentru a ajuta producătorii locali de hrană în promovarea și în special în desfacerea producției realizate de aceștia.
În această perioadă, România se află și sub cod galben sau portocaliu de vreme rea, de aceea cerem MADR și primarilor să monitorizeze cu atenție ce pagube pot avea fermierii și împreună cu aceștia să încerce găsirea imediată de soluții de sprijin, inclusiv financiare.
Dacă nu se vor lua de urgență măsuri, producătorii agricoli vor ajunge să fie asistați social, acest lucru datorându-se unei lipse de viziuni în ceea ce privește producătorii agricoli.
Numai împreună putem reuși, Sindicatul Producătorilor Agricoli Olt și Federația Națională a Lucrătorilor vor continua să monitorizeze evoluția evenimentelor și a situațiilor speciale cu care se confruntă producătorii agricoli și totodată să le facă cunoscute factorilor de decizie la nivel local sau central.