Deputatul PMP de Galați, Cătălin Cristache, solicită Guvernului să răspundă așteptărilor tuturor bolnavilor din România, nu doar a celor cu Covid 19.
“Sunt tot mai multe exemple în presă şi raportări ale asociaţiilor pacienţilor din România care arată faptul că, din dorinţa de a lupta cât mai eficient cu virusul ucigaş SARS – CoV2, se iau măsuri birocratice şi administrative care afectează serviciile medicale pentru pacienţii care au afecţiuni cronice sau urgenţe sanitare. Aşa s-a ajuns în situaţia în care o doamnă a căzut pe stradă, şi-a fracturat coloana, a fost transportată la spital şi, de acolo, trimisă acasă, murind apoi, în urma complicaţiilor. Sunt cazuri de persoane care au suferit AVC-uri sau atacuri de cord pentru care tratamentul a întârziat, din cauza testării împotriva coronavirusului. Persoanele cu afecţiuni oncologice au avut întârzieri în tratamentele cu citostatice” – a declarat Cătălin Cristache.
În opinia sa, există riscul ca, dacă autoritățile vor respecta întocmai recomandările din raportul Institutului Naţional pentru Sănătate Publică (INSP), situaţia să se agraveze şi mai mult, deoarece INSP susţine că, nici mai mult, nici mai puţin, „Din cauza transmiterii comunitare a SARS-CoV-2 în Romania, toți pacienții care se internează trebuie considerați ca fiind potențial infectați”.
“În opinia mea, asta înseamnă introducerea unei birocraţii incredibile şi a unei întârzieri care vor genera pierderi de vieţi omeneşti, atunci când se prezumă că o persoană este infectată. Luptăm cu toate forţele împotriva Covid19, dar nu trebuie să îi prezumăm pe toţi bolnavii care au nevoie de tratament intraspitalicesc ca fiind infectaţi. Este absurd şi contraproductiv. Mai ales în condiţiile în care, de la nivel guvernamental, s-a făcut deja o nouă categorisire a spitalelor. Deci, trebuie ca Guvernul să renunţe la acea recomandare a INSP care prioritizează, pe raţiuni de imagine, unii bolnavi deasupra altora” – susține deputatul PMP, Cătălin Cristache.
În sprijinul afirmațiilor sale, deputatul PMP a amintit că în România sunt aproape 500.000 de persoane care suferă de afecţiuni oncologice, peste 800.000 de români au diabet şi peste 150.000 de români au, anual, probleme cardiace.