Dacian Cioloș, la Oradea: „Colegii mei vin cu îmbunătățiri, pentru a crește calitatea vieții fiecărui cetățean”6 min read

326

Dacian Cioloș, copreședintele USR PLUS, a revenit sâmbătă, 12 septembrie, la Oradea, pentru a susține candidații Alianței la alegerile locale.

După o vizită în Țara Beiușului, împreună Sorin Briscan, candidatul USR PLUS la Primăria municipiului Beiuș, în cadrul căreia s-a întâlnit cu producătorii locali, Dacian Cioloș a susținut o conferință de presă în parcul 1 Decembrie, alături de Ioana Mihăilă, candidatul USR PLUS la Primăria municipiului Oradea, Simona Bișboacă, propunerea pentru Consiliul Județean Bihor și Silviu Dehelean, deputat USR Bihor.

Am primit chiar și în privat mai multe mesaje de la oameni din țară care întrebă: «Dar ce e de schimbat la Oradea?», «De ce ați fost acolo?». Impresia oamenilor este că Oradea este un reper de administrație locală și că nu mai e nimic de schimbat. Motivul pentru care există această impresie este faptul că, într-adevăr, prin comparație, din multe orașe unde politicienii efectiv și-au bătut joc de toți banii oamenilor și nu au făcut absolut nimic pentru dezvoltarea comunităților, se vede că la Oradea s-au mișcat lucrurile și că orașul s-a modernizat. Dar această impresie este prin comparație cu orașe în care politica a însemnat: hoție, incompetență, sinecurism, nepotism, mafii locale și grupuri de interese, firme-căpușă de partid care drenează banii publici. Într-o Românie plină de hoție pare ireal când într-un oraș se mai investește și în infrastructură și în renovări de clădiri.

E nevoie de digitalizare, de accesibilitate pentru persoanele cu dizabilități, de transparentizare completă a administrației publice și de consultare cu cetățenii din toate cartierele și categoriile sociale pentru proiectele orașului. Într-o propoziție, e nevoie de o administrație mai empatică.

Aici, la Oradea, se vede cel mai bine că Alianța USR PLUS nu a intrat în această competiție doar cu un discurs și cu acuze, ci cu planuri bine puse la punct pentru comunități, pentru județe. Colegii mei vin cu îmbunătățiri pentru a crește calitatea vieții fiecărui cetățean.

Acesta este spiritul care ne caracterizează, un spirit de construcție a României, stradă cu stradă, oraș cu oraș, județ cu județ” – a transmis Dacian Cioloș, președinte PLUS și Renew Europe.

Ioana Mihăilă, candidatul USR PLUS la Primăria Municipiului Oradea: „În administrație există «politici publice bazate pe dovezi», unde experții, pe baza studiilor, ne spun niște adevăruri care depășesc simpla relație de cauzalitate. De exemplu: deși am crede că, cu cât facem mai multe străzi, pasaje și parcări în centru, reducem aglomerația și timpul petrecut în trafic, studiile ne arată că, dacă pregătim un oraș pentru mașini, vom avea pe stradă multe mașini (și implicit mult trafic); dacă pregătim un oraș pentru pietoni și bicicliști, vom avea un oraș cu mulți pietoni și bicicliști – adică oameni mai sănătoși și trafic mai puțin îngreunat.

Ne asumăm un mod de guvernare participativ. Propunem pentru Consiliul Local oameni, nu liste. Îi propunem pe Marius, care este preocupat de siguranța cetățenilor, pe Delia, cu experiență în administrație, pe Norbert, pasionat de digitalizare și educație, pe Vasile și Bogdan, militanți pentru un mediu sănătos, pe Adrian, cu experiență în antreprenoriat. Propunem de asemenea înființarea biroului consilierului în primărie, unde vocea cetățenilor poate fi auzită și transmisă mai departe.

Prioritățile noastre țin de: sănătate – prin prioritizarea prevenției, educație – prin susținerea tuturor copiilor, indiferent de mediul socio-economic din care provin, trafic fluidizat – prin proiectarea orașului pentru pietoni și bicicliști și prin susținerea transportului în comun, mediu sănătos – prin creșterea calitativă a spațiilor verzi și gestiunea eficientă a deșeurilor, tineret – prin finanțare adecvată și cooptarea tinerilor în redactarea și implementare politicilor pentru tineret, cultură – prin management cultural profesionist, servicii integrate de asistență socială – prin implicarea organizațiilor nonguvernamentale în proiecte comune cu administrația, antreprenoriat – prin creșterea predictibilității și susținerea pregătirii profesionale a angajaților. Toate acesea vor fi implementate într-un mod participativ, ținând cont de opinia experților, crescând eficiența și reducând riscul de corupție prin profesionalism și transparență„.

Propunerile Simonei Bișboacă se axează pe 6 mari teme: administrație transparentă și eficientă, susținerea producătorilor locali, servicii de sănătate accesibile tuturor cetățenilor și investiții în școli, infrastructură dezvoltată, turism responsabil, dar și promovarea diversității culturale și etnice.

Specialiştii spun că administrarea unui judeţ nu se face după ureche sau după cum dictează partidul, ci în baza unei strategii de dezvoltare pe termen lung. Iar factorii strategici în administrarea și dezvoltarea unui judeţ sunt cei care îl influenţează pe termen lung şi de o manieră puternică, structurală. Reformele nu sunt un exercițiu politic (deşi gradul de autonomie și nivelul de politizare pot limita punerea în aplicare şi impactul acestora); comunicarea, căutarea consensului și construirea încrederii sunt, deci, necesare în conceperea şi aplicarea lor. Iar cea din urmă trebuie neapărat să se bazeze pe analizarea/ evaluarea continuă a aspectelor funcționale și nefuncționale” – a declarat Simona Bișboacă.

Silviu Dehelean, deputat USR Bihor, a accentuat necesitatea dezbaterilor în cadrul campaniei: „Alianța USR PLUS Bihor susține o dezbatere între principalii candidați la Primăria municipiului Oradea; avem parte de o campanie de proiecte, dar în care fiecare  aleargă pe culoarul lui, nu avem parte de dialog, de confruntare între idei.  Sunt de părere că orice fel de proiect are nevoie de contraargumente, are nevoie să fie pus în discuție. De aceea, noi considerăm că este important ca Oradea să aibă parte de o dezbatere“.

Candidații la alegerile din 27 septembrie au fost prezenți, sâmbătă după-amiază, în Piața Unirii, unde alături de copreședintele USR PLUS, Dan Barna, au discutat cu orădenii și au încercat să afle cum pot veni în ajutorul lor încă din prima zi de mandat.

Alianța USR PLUS Bihor își propune ca, pe 27 septembrie, să obțină un scor prin care să aibă posibilitatea de a implementa măsurile propuse în perioada campaniei electorale.

Suntem convinși că oamenii pe care îi propunem vor reuși să facă diferența și să dezvolte comunitățile din care fac parte.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.