Comunicat de presa BNS – Forța majoră nu poate fi invocată ca motiv de încetare unilaterală a relației de muncă!6 min read

274

BLOCUL NAȚIONAL SINDICAL atrage atenția asupra necesității respectării prevederilor legislative în materie de muncă, având în vedere noul context creat de măsurile impuse pentru prevenirea epidemiei de coronavirus (COVID – 19).

Au apărut în aceste zile, atât în media, cât mai ales în sesizări adresate direct BNS sau instituțiilor abilitate, comunicări ale unor situații de încetare a unor contracte individuale de muncă, prin simple notificări făcute de angajatori către salariați, cu singura motivație „forța majoră”.

Dorim să atragem atenția asupra faptului că forța majoră nu poate constitui, conform prevederilor Codului Muncii, o cauză de încetare a contractului individual de muncă.

Codul Muncii indică posibilitatea de a invoca forța majoră doar în situații ce vizează: efectuarea de ore suplimentare, chemarea salariatului din concediul de odihnă sau modificarea temporară a locului muncii.

Soluția legală în asemenea cazuri nu poate fi alta decât:

  • fie reducerea temporară a activității, în temeiul art.53 din Codul muncii, situație în care salariatul beneficiază de o indemnizație ce nu poate fi mai mică de 75% din salariul de bază, corespunzător locului ocupat,
  • fie, în cazul în care angajatorul își restrânge activitatea din motive economice, reducerea locurilor de muncă ocupate de salariații vizați. Concedierea salariaților poate avea loc doar cu derularea tuturor procedurilor legale, privind concedierea colectivă.

Condamnăm în mod ferm orice tentativă de limitare a pierderilor financiare din partea mediului de afaceri, prin încetarea contractelor de muncă unilateral, cu încălcarea normelor de drept, profitând astfel de situația specială în care ne aflăm. Facem apel la solidaritate și la dialog; în special în astfel de situații se impune respectarea normelor de drept cu bună credință, de către toate părțile implicate.

Salariații, în special unele categorii, sunt primii expuși infectării cu coronavirus, eșuarea protejării lor ar putea crește viteza de răspândire a virusului. Tocmai de aceea considerăm că se impune să dăm dovadă de solidaritate și responsabilitate și să tratăm cu toată seriozitatea momentul în care ne aflăm.

În acest context, se impune adoptarea unor soluții speciale pentru a răspunde provocărilor ridicate de situația specială cu care ne confruntăm, astfel încât să protejăm lucrătorii, locurile de muncă și sănătatea salariaților.

Îngrijorarea privind situația lucrătorilor, în contextul crizei generată de COVID -19, se manifestă în acest moment la nivel mondial, așa cum reiese și din comunicatul Consiliului Mondial al Sindicatelor, dat publicității în data ieri, 12.03.2020, specificând următoarele:

“Lucrătorii sunt primii expuși riscului de a contacta COVID-19 și totodată se confruntă cu impactul economic și social generat de răspândirea virusului. Dacă nu vor fi protejați, aria de răspândire a bolii va crește. Se impune adoptarea unor dispoziții speciale pentru extinderea imediată a accesului tuturor lucrătorilor la concediu medical plătit, pentru îmbunătățirea drepturilor cuvenite salariaților în perioada concediului medical, precum și pentru asigurarea unor condiții de munca adecvate și implicit introducerea unor modalități de protecție.“

“Pe măsură ce impactul virusului se extinde în continuare, dialogul dintre sindicate, angajatori și guverne, precum și negocierile colective au un rol de  importanță vitală pentru protejarea sănătății lucrătorilor și a drepturilor lor la locul de muncă.”

În acest sens, ne raliem demersului inițiat de organizații sindicale din întreaga lume și solicităm Guvernului următoarele:

  • Evaluarea de urgență a disponibilităților Guvernului pentru intervenții suport pentru salariați și mediul de afaceri.
  • Clarificarea situației juridice și financiare a salariaților ale căror contracte individuale de muncă au fost suspendate, având ca motivație epidemia de coronavirus.
  • Extinderea imediată a accesului la concediu medical plătit, respectiv, renunțarea pe perioadă limitată la obligația ce vizează existența unui stagiu minim de cotizare pentru a beneficia de concediu medical plătit.
  • Menținerea veniturilor pe perioada în care lucrătorii beneficiază de concediu medical.
  • Extinderea accesului la concediu medical plătit inclusiv pentru lucrătorii ce desfășoară activitate sub altă formă de ocupare decât cea de relație de muncă, cum sunt lucrătorii sezonieri sau lucrătorii angajați pe cont propriu.
  • Identificarea rapidă a unor soluții pentru protejarea salariaților din serviciile de utilitate publică și din sectorul bugetar expuși unui risc ridicat de contaminare, prin natura activităților desfășurate.
  • Identificarea unor măsuri cu aplicare temporară, pentru a stopa și pedepsi orice inițiative de speculă, în special în domeniul alimentar și farmaceutic, luând în calcul inclusiv măsuri precum înghețarea prețurilor, pentru o perioadă limitată de timp.
  • Implementarea unor pachete de măsuri de stimulare pentru susținerea locurilor de muncă și a economiei, protejând salariile, bunăstarea lucrătorilor și întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri), acordând o atenție specială sectorului industriei alimentare, sectorului farmaceutic și sectorului Comerț, pentru a evita orice întreruperi în alimentarea populației cu produse de bază.

De asemenea solicităm angajatorilor următoarele:

  • să inițieze discuții cu reprezentanții sindicatelor, în vederea identificării unor soluții pentru a proteja sănătatea salariaților, precum și pentru identificarea unor soluții pentru a depăși actuala situație de criză, inclusiv în procesele de identificare a riscurilor și de elaborarea a măsurilor de prevenire;
  • să acorde prioritate măsurilor de protecție a sănătății lucrătorilor implicați în activitățile și lanțurile de aprovizionare. Solidaritatea cu angajații este esențială în această perioadă, respectarea drepturilor fiind un aspect cheie, în acest context;
  • să se asigure că măsurile de protecție și planurile de sănătate sunt în vigoare și sunt respectate fără excepție;
  • să asigure plata salariilor în cazul tuturor lucrătorilor, așa cum au fost convenite  prin negocieri colective;
  • să garanteze accesul la concediu plătit, medical sau de concediu de odihnă, din prima zi de concediu, pentru toți lucrătorii amenințați sau infectați cu COVID-19;
  • să ofere programe de lucru personalizate pentru fiecare lucrător, limitând astfel expunerea acestora la risc.

România modernă se confruntă cu cea mai mare criză din existența ei – facem un apel la responsabilitate adresat tuturor instituțiilor statului, dar în egală măsură și angajatorilor, pentru respectarea cu strictețe a drepturilor lucrătorilor și pentru protejarea sănătății acestora, implicit, din perspectivă economică si a siguranței locurilor de muncă.

Cu foarte puțin timp în urmă, angajatorii din România reclamau lipsa forței de muncă pentru a-și pune în practică planurile de afaceri, azi avem nevoie de o dovadă a respectului pe care angajatorii și instituțiile statului îl poartă lucrătorilor și familiilor acestora.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.