Sfintii Apostoli Petru si Pavel

In fiecare an, pe 29 iunie creștinii ortodocși cinstesc marea sărbătoare a Sfinților Apostoli Petru și Pavel, cunoscută în popor și sub denumirea de Sânpetru de vară.  Petru și Pavel au fost apostolii care au propovăduit învățăturile lui Hristos contribuind in mod decisiv la formarea Bisericii crestine.

Sfantul Apostol Petru a fost fiul lui Iona si totodata fratele Sfantului Apostol Andrei. El a fost originar din Betsaida (in Galileea Palestinei), iar dupa ce se casatoreste, se muta in Capernaum, unde se va ocupa cu pescuitul. Inainte de a deveni ucenic al lui Hristos se numea Simon, Isus fiind cel care ii va schimba numele in Petru (“Tu esti Simon, fiul lui Iona; tu te vei chema Chefa, ce se talcuieste: Petru” (Ioan 1, 42). 

Petru era un om simplu, care nu vorbea limba greacă, motiv pentru care, mai târziu a fost ajutat în misiunea sa apostolica de catre ucenicul său, Ioan Marcu, acesta fiind traducător pentru el din ebraică în greacă.

Petru, alaturi de apostolul Iacob (fratele lui Isus) si apostolul Ioan, poate fi considerat unul dintre intemeietorii primei comunitati iudeo-crestine din Ierusalim.

Spre deosebire de apostolul Pavel, care sustinea ideea universalitatii noii credinte, precum si necesitatea propovaduirii acesteia si altor popoare decat celui evreu, Petru a considerat initial ca doar evreii pot fi convertiti la crestinism.

Sfantul Apostol Pavel s-a nascut in orasul in orasul Tars (capitala provinciei Cilicia din Asia Mica). La nastere a primit numele Saul, nume care ii va fi schimbat mai tarziu de catre Isus in Pavel. A fost unul dintre cei mai eruditi apostoli, fiind elev al invatatului rabin Gamaliel. Este cunoscut in istorie ca unul dintre cei mai aprigi persecutori al crestinilor, participand inclusiv la moartea Sfantului Stefan. Schimbarea sa radicala survine in momentul in care, aflandu-se in drum spre Damasc unde trebuia sa puna in practica misiunea incredintata de catre Caiafa de a-i persecuta pe crestini, il intalneste pe Isus in chip de lumina cazuta din cer.

Astfel, “in timp ce se afla pe cale o lumina din cer, ca de fulger, l-a invaluit deodata. Si, cazand la pamant, a auzit un glas, zicandu-i: Saule, Saule, de ce Ma prigonesti? Iar el a zis: Cine esti, Doamne? Si Domnul a zis: Eu sunt Iisus, pe Care tu Il prigonesti. Greu iti este sa izbesti cu piciorul in tepusa. Si el, tremurand si inspaimantat fiind, a zis: Doamne, ce voiesti sa fac? Iar Domnul i-a zis: Ridica-te, intra in cetate si ti se va spune ce trebuie sa faci. Iar barbatii, care erau cu el pe cale, stateau inmarmuriti, auzind glasul, dar nevazand pe nimeni (Fapte 9, 1-22).” Primeste botezul de la Anania si propovaduieste Evanghelia in Iudeea, Antiohia, Efes, Cipru, Listra, Iconiu, Derbe, Galatia, Pont, Troa, Macedonia, Ahaia, Roma. A calatorit in Creta, in insula Malta si a ajuns pana in Peninsula Iberica.

Istoria ne arata ca arestarea celor doi a avut loc in timpul domniei sangerosului imparat roman Nero, in anul 64 D.Hr., când incendierea Romei a fost atribuită creştinilor. Potrivit tradiţiei, Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel ar fi fost întemniţati pentru un timp în aceeaşi celulă, în Închisoarea Mamertina din Roma – cea mai veche închisoare a cetăţii romane, ridicată în secolul al VII-lea Î.Hr. aflata la doar câţiva paşi de Arcul lui Septimiu Sever.

Cei doi apostoli vor fi martirizati la Roma, Petru sfarsind prin crucificare (cu capul in jos, la cererea sa, pentru a se deosebi de Isus), iar Pavel prin decapitare.

Ca urmare a rolului decisiv pe care cei doi apostoli Petru si Pavel l-au avut in raspandirea crestinismului, Biserica a hotarat ca praznuirea lor sa fie precedata de o perioada de post, care se stabileste anual in functie de data la care cade Pastele, postul fiind cunoscut in popor ca Postul de Sanpetru.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *