Rusaliile (Pogorarea Sfantului Duh)

Rusaliile (Pogorarea Sfantului Duh)

Tradiții și semnificatii pentru Pogorârea Duhului Sfânt

Rusaliile reprezinta una dintre cele mai vechi sărbători creştine, alaturi de cea a Paştilor, fiind prăznuită încă din vremea sfinţilor apostoli. Initial, Rusaliile erau sarbatorite impreuna cu Inaltarea Domnului, la implinirea a 50 de zile de la Pasti, sarbatoarea fiind cunoscuta si sub denumirea de Cincizecime. Ulterior, incepand cu sfarsitul secolului al IV-lea si inceputul secolului al V-lea, cele doua sarbatori au fost praznuite la date diferite ( Inaltarea Domnului la 40 de zile de la Pasti, iar Rusaliile la 50 de zile de la Pasti ).

Rusaliile coincid totodata cu întemeierea Bisericii creştine, pentru ca, aceeaşi zi, în urma discursului Sfântului Apostol Petru, s-au convertit la creştinism circa 3.000 de suflete, care au alcătuit cea dintâi comunitate creştină din Ierusalim (Fapte II, 41), nucleul Bisericii de mai târziu.

Despre Pogorarea Sfantului Duh, Biblia ne aminteste:

Pogorarea Sfantului Duh

„Şi când a sosit ziua Cincizecimii, erau toţi împreună la un loc. Şi fără de veste s-a făcut în cer un vuiet ca de suflare de vânt ce vine repede şi a umplut toată casa unde şedeau. Şi limbi ca de foc li s-au arătat, împărţite, şi au şezut pe fiecare din ei. Şi s-au umplut toţi de Duh Sfânt şi au început să grăiască în alte limbi, precum le dădea lor Duhul a grăi”.

Ulterior primirii Sfantului Duh, Sfinţii Apostoli tragand sortii s-au dus în toate părţile pământului să vestească Evanghelia lui Iisus Hristos, iar cei care primeau cuvântul Evangheliei erau botezaţi în numele Sfintei Treimi. Astfel, prin Sfinţii Apostoli, Duhul Sfânt a fost trimis în lume tuturor celor care cred în Hristos prin Tainele Bisericii care sunt săvârşite de către preoţi şi episcopi: botezul, mirungerea, spovedania, Sfânta împărtăşanie, Sfântul maslu, nunta şi hirotonia.

Rusalii 2020

De Rusalii crestinii aduc în biserici ramuri de tei sau de nuc care se sfinţesc şi se împart credincioşilor, ca un simbol al limbilor de foc coborâte peste Apostoli şi putere a Duhului Sfânt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *