Cea mai buna saramura de peste, ușor de făcut și de impresionat prietenii!

Ingredientele necesare:

Pentru peste:

  • 1 kg de peste (crap, novac, rosioara, caras, platica etc)
  • sare
  • piper macinat
  • putin malai și făina (daca se prajeste in tigaie)
  • ulei pentru prajit

Pentru saramura:

  • 3 rosii mari si zemoase
  • doi ardei grași
  • 2 ardei kapia
  • 2 ardei bulgaresti (cei verzi si lungi, usor iuti)
  • 1 ardei iute (optional)
  • 2 cepe mari tăiate pe jumătate
  • 200 ml suc de rosii sau 50 g pasta concentrata
  • sare, piper boabe
  • 2 foi de dafin
  • o crenguta de cimbru
  • o capatana de usturoi
  • 1 Legatura leustean
  • 1 Legatura pătrunjel

Sa vorbim putin despre saramura de peste…

Întotdeauna mi-a placut pestele și toate preparatele care le poți obține din el. Simplu de făcut și cu o savoare aparte, saramura de peste este cu siguranța vedeta preparatelor din peste. Dacă mai adaugi și ca este foarte ușor de preparat cu siguranța ca îl veți pregăti și voi acasă.

Mie îmi place sa îl fac puțin diferit dar in esența păstrez toate ingredientele de baza. Dacă stai la curte atât pestele curățat și porționat cât și legumele este de preferat sa fie făcute la grătar. Dacă stai la bloc pestele poate fi făcut fie la grill ori fie simplu in tigaie. Atunci când îl fac la tigaie in general îl trec printr-un amestec in părți egale de mălai și făina pentru a prinde o crusta cât mai crocanta. Legumele pregatite fie pe grătar, fie in tigaie, dupa ce s-au rumenit putin, le las aproximativ 10 minute intr-un castron acoperit, cu un praf de sare, pentru a le putea curata coaja mai usor.
După ce le-am curatat, le toc mărunt, le reglez de sare si adaug o parte din usturoiul tocat cat mai fin.

Atenție la cât de iuți sunt ardeii, recomandarea mea ar fi sa îndepărtați semințele pentru a nu fi foarte iute saramura.

După ce toate legumele au fost tocate și amestecul omogenizat se adauga sucul de roșii și o parte din verdeața tocata. Mie îmi place foarte mult savoarea leușteanului proaspăt asa ca vi-l recomand si voua.
In rețeta clasica pestele este asezat intr-o tava sau oala impreuna cu amestecul de legume și cam 1-2 căni de apa și se da la cuptor pentru 15-20 minute. Familia mea prefera ca pestele sa rămână crocant și sa nu fie fiert in saramura de legume așa ca dau intr-un clocot doar legumele, adaug putina verdeața și usturoiul pisat lăsate separat. Adaug in farfurie peste pestele prăjit amestecul de legume !!!

Nu uitați pentru o savoare aparte și o mămăliguța lângă!!!!

Pofta buna!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *