Borș pescăresc ca la mama acasă!

Cred ca una din cele mai bune ciorbe a carei gust devine și mai savuros atunci când este multă lume la masa!Poate nu ciorba in sine ci ritualul și poveștile din jurul ei atunci când toată familia se aduna in jurul ciaunului! Iar dacă se mai servește și un pahar de palinca apriga și limbile se dezleagă atunci totul devine o poveste!

Ingrediente pentru un ceaun de 6 litri cu bors pescaresc:

  • 1,5kg peste de diverse specii
  • 3 cepe mari
  • 2 morcovi
  • 1 pastarnac
  • 1 telina potrivita
  • 2 ardei grasi
  • 3 ardei iuti
  • 5-6 rosii
  • 1 legatura leustean
  • sare, borș

Cum pregatim borsul?

Pentru inceput, pregatim legumele, le curatam, le spalam si le tocam pe rand, incepand cu ceapa.
In oala pusă la foc adăugăm câteva linguri de ulei apoi călim ușor ceapa.La câteva minute adăugăm rădăcinoasele curățate și tocate cubulețe pe care le mai lăsam 3 minute pe foc sa se înmoaie apoi completam oala cu apa și lăsam legumele sa fiarbă in continuare…

Ardeiul gras il tocam cubulete mici, maruntim bine ardeiul iute si ii punem in bors. Dupa alte 5 minute de bolborosit pe foc adaugam rosiile curatate de coaja si taiate cubulete.

Lasam sa fiarba 10-15 minute, timp in care curatam pestele de solzi si il evisceram. Cu cât avem mai multe specii de peste cu atât ciorba va fi mai gustoasa.Acum cam in toate marile magazine putem găsi “tacam” de peste dar și peste variat pe care îl putem combina. Se foloseste peste de mai multe feluri si gras si alb, pentru un gust fantastic de bun: crap, caras, sanger, avat, somn, chefal, platica, stiuca, salau, etc

Imediat dupa ce ati adaugat pestele adaugati o lingura de sare si doua de otet. Otetul are rolul de a intari carnea de peste. Dupa 7-10 minute pestele este fiert. Dupa ce ati adaugat pestele nu se mai amesteca in ceaun ca se zobeste pestele.
La sfârșit se adauga borșul și leușteanul tocat mărunt și se mai lasă ciorba sa dea intr-un clocot ! Mulți adauga in ciorba de peste la final și un ou bătut bine dar acest lucru este opțional si tine de plăcerea fiecăruia .Sper ca am reușit sa va fac pofta și sa va ajut in pregătirea acestei rețete minunate!

Pofta buna!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *