9 mai – Ziua Europei

La data de 9 mai, europenii sarbatoresc “Ziua Europei” – o zi dedicată păcii și unității europene. Aceasta data are o dubla semnificatie in istorie:

  • pe de o parte, coincide cu data incetarii celui  de-al doilea Razboi Mondial, si
  • pe de alta parte, cu declaratia sustinuta de catre ministrul afacerilor externe al Frantei – Robert Schuman din 9 mai 1950.

Astfel, la 9 mai 1950 ministrul francez al afacerilor externe de atunci, Robert Schuman propunea la Paris stabilirea unei noi modalitati de cooperare politică în Europa, menite să înlăture pentru totdeauna posibilitatea izbucnirii unui nou război între națiunile Europei.  Ideea care a stat la baza constituirii Comunitatii Europene a fost ca membrii fondatori ai acesteia – Franța, Germania, Italia, Olanda, Belgia și Luxemburg – să utilizeze resursele lor de cărbune și oțel in cadrul unei piețe comune nou create, prin eliminarea taxelor de import și export intre acestea. Se puneau in acest fel bazele Comunității Europene a Cărbunelui și Oțelului.

Desi aparent scopul principal a fost unul de natura economica, in realitate, statele europene mentionate au urmarit totodata si un scop politic si anume acela al reducerii riscurilor unor conflicte viitoare intre Franta si Germania, pe fondul cooperarii economice dintre aceste state.

In acest context, un an mai tarziu, in 1951 s-a semnat de catre statele amintite mai sus Tratatul de la Paris, care a intrat in vigoare in anul următor.

Propunerea ministrului francez al afacerilor externe de atunci, Robert Schuman a fost considerata “piatra de temelie” a viitoarei Uniuni Europene.

Robert Schuman – figura proeminenta a Europei

Figura proeminenta a Europei postbelice, Robert Schuman a ocupat o serie de funcţii la nivel înalt, devenind pe rând ministru al finanţelor, prim-ministru, ministrul afacerilor externe şi ministru al justiţiei. Robert Schuman a fost totodata unul dintre principalii negociatori în ceea ce priveşte crearea unor tratate şi iniţiative precum Planul Marshall – primul plan de reconstrucţie a Europei conceput de SUA, Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) şi Consiliul Europei – cea mai mare organizaţie în materie de drepturi ale omului de pe continent. Astfel, Schuman punea treptat bazele unificării intregii Europe.

În 1958, Robert Schuman era ales primul preşedinte al instituţiei care a precedat Parlamentul European, organismul cu puteri legislative al UE. După ce şi-a părăsit funcţia, Parlamentul i-a acordat titlul de „părinte al Europei”, iar ziua în care a prezentat faimoasa Declaraţie din anul 1950, mai exact 9 mai 1950, a fost declarată „Ziua Europei”. 

Revenind la modul in care a avut loc extinderea numarului statelor membre, in anul 1951, Uniunea Europeană avea sa creasca numarul membrilor cu inca 4 state, atunci când statele Beneluxului (Belgia, Luxembourg şi Olanda) şi Italia aderau la această comunitate. Ulterior, numarul membrilor s-a marit succesiv prin aderarea Irlandei, Marii Britanii şi Danemarcei (1973), Greciei (1981), Spaniei şi Portugaliei (1986), Suediei, Austriei şi Finlandei (1995). La 1 mai 2004, noi zece state aderau: Cehia, Ciprul, Estonia, Letonia, Lituania, Malta, Slovacia, Slovenia, Polonia şi Ungaria şi la 1 ianuarie 2007 Bulgaria şi România. Din iulie 2013, o altă ţară a aderat la Uniunea Europeană: Croaţia, devenind astfel cel de-al 28-lea stat membru.

Actul Unic European din 1985 a stabilit obiectivul creării unei piețe comune unice, în timp ce Tratatul de la Maastricht, în 1992, a născut Uniunea Europeană, pe care apoi a prezentat 12 țări, și a pus calea către uniunea economică și monetară.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *