Rapane delicioase cu unt și usturoi!!! Merita Incercate măcar o data!!!

Se apropie vara și deja toți visam cu ochii deschiși la mare, soare, distracție și de ce nu și la câteva mese pescărești la unul din multele restaurante cu specific pescăresc sau cherhanale de la malul marii .In ziua de astăzi este destul de ușor sa găsești rapane chiar și la magazinele noastre de peste și sa îți prepari singur acasă o porție sănătoasă cu același gust extraordinar ca la malul marii .

Dar inainte de a trece la reteta propriu-zisa, sa aflam ce sunt rapanele:

Rapanele sunt niste melci marini cu dimensiunea cuprinsa intre 19/16cm, originare din Asia ( Marea Japoniei, Marea Chinei si Marea Galbena ). Acestea au ajuns in zona Marii Negre accidental pe carenele vaselor de transport, inca din anul 1948 initial in zona maritima apartinand Rusiei, pentru ca ulterior, incepand cu anul 1963 sa isi faca simtita prezenta si in zona Marii Negre apartinand Romaniei.

Ingredientele necesare:

  • 500 g rapane (proaspete sau congelate)-cam 2 portii mari
  • 4-5 căței de usturoi voinici
  • 150-200 ml vin alb sec
  • 100 g unt sau ulei vegetal. Prefer untul
  • 1 legătură pătrunjel
  • zeama de la o lămâie
  • sare, piper
  • 1 ardei iute tocat fin

Cum le pregatim?


Dupa ce au fost in prealabil prefierte, am scos carnea din cochilii si am curatat-o. Am marinat carnea de rapane cu sare grunjoasa, piper si zeama de la o jumatate de lamaie.

  • Încingem o tigaie și adăugăm grăsimea (ulei sau unt) cât să acopere fundul tigăii
  • Adăugăm rapanele și le sotăm
  • Când capata o culoare ușor aurie și au o ușoară crusta adăugăm usturoiul zdrobit
  • După ce absorb toată grăsimea, turnăm vinul și fierbem la foc mare până se evaporă alcoolul
  • Adăugăm ardeiul iute tăiat fin după preferința fiecăruia .
  • Stingem focul și presărăm pătrunjelul mărunțit, zeama de lămâie, sarea și piperul
  • Servim cât e cald, cu sos cu tot și cu felii de pâine prăjită alături.

Iata ca in nici 9 minute rapanele in sos de vin cu usturoi sunt gata de a fi servite.
Ușor, rapid dar cu o savoare pe care nu o vei uita ușor!


Pofta buna!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *