Inaltarea Domnului

Ca in fiecare an, in joia din a sasea saptamana de dupa Pasti, crestin-ortodocsii praznuiesc “Inaltarea Domnului”, cunoscuta in popor si sub denumirea de “Ispas”, dupa numele unui martor ascuns al Invierii, un cioban care asistand la actul Inaltarii ascuns dupa niste pietre, a impartasit taina Inaltarii cu membrii familiei sale.

Traditia populara spune ca de “Ispas”, oamenii trebuie sa fie veseli asa cum era si ciobanul Ispas. Totodata, traditia populara ne mai spune si ca sufletele oamenilor decedati de Ispas se pot rataci, devenind strigoi.

In aceasta zi crestinii se saluta cu “Hristos S-a inaltat!” si “Adevarat S-a inaltat!”.

Hristos S-a inaltat la cer de pe Muntele Maslinilor, in vazul Apostolilor si a doi ingeri. Ingerii le-au vorbit ucenicilor despre a doua venire a lui Hristos, ca acestia sa nu se lase coplesiti de durerea despartirii.

Sfanta Scriptura ne mentioneza faptul ca Mantuitorul “Si-a ridicat mainile, binecuvantandu-i pe ucenici, iar pe cand ii binecuvanta S-a inaltat la cer” (Luca 24, 51), in timp ce un nor L-a facut nevazut pentru ochii lor” (F.A. 1,9).

“Inaltarea Domnului” sarbatorita impreuna cu Rusaliile

Pana la sfarsitul secolului al IV – lea, crestin ortodocsii celebrau “Inaltarea Domnului” in a cincizecea zi dupa Pasti, impreuna cu Rusaliile. Una dintre cele mai vechi scrieri care atesta acest lucru o reprezinta lucrarea lui Eusebiu din Cezareea, care, in cartea sa intitulata “Despre sarbatoarea Pastilor”, scrisa in anul 332 mentina faptul ca, cele doua sarbatori – Inaltarea Domnului si Rusaliile era celebrate impreuna in cea de-a cincizecea zi dupa Pasti.

100 de ani de la stabilirea Zilei Eroilor!

Sarbatoarea “Inaltarii Domnului” din acest an are o semnificatie aparte, in acest an implinindu-se 100 de ani de la data la care s-a stabilit ca eroii neamului sa fie pomeniti si celebrati odata cu Inaltarea Domnului.

Astfel, prin Decretul nr. 1693 din 4 mai 1920, s-a stabilit ca Ziua Eroilor aceasta să fie sărbătorită în fiecare an cu prilejul zilei Înălțării Domnului.

Si Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane prin hotararile adoptate in anii 1999 si 2001, a stabilit ca o data cu celebrarea Inaltarii Domnului sa fie pomeniti toti eroii neamului romanesc.

In aceasta zi, în toate catedralele, bisericile, mănăstirile, cimitirele, troițele și monumentele închinate eroilor neamului romanesc, din țară și din străinătate, se face pomenirea tuturor eroilor romani cazuti de-a lungul veacurilor pe toate campurile de lupta pentru credinta, libertate, dreptate si pentru apararea tarii si intregirea neamului. Astfel, incepand cu ora 12, in aceasta zi de sarbatoare nationala, clopotele tuturor bisericilor ortodoxe din Romania sunt trase in semn de recunostinta pentru eroii neamului romanesc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *